Tájékoztatás a tiszta közúti járművek beszerzésének az alacsony kibocsátású mobilitás támogatása érdekében történő előmozdításáról szóló 397/2022. (X. 20.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségekről, valamint a kapcsolódó módszertani útmutató elérhetőségéről


2023.02.21. 11:47

Tájékoztatjuk a tisztelt Ajánlatkérő szervezeteket, hogy a 2022. október 23. napján hatályba lépett, a tiszta közúti járművek beszerzésének az alacsony kibocsátású mobilitás támogatása érdekében történő előmozdításáról szóló 397/2022. (X. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, a koordináló szerv részére meghatározott feladatokat az M1, M2, N1, N2 és N3 járműkategóriák tekintetében a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF) látja el.

A KEF, mint koordináló szerv – a Korm. rendelet 5. § (4) bekezdésében előírtaknak megfelelően, az Ajánlatkérő szervezetek Korm. rendeletben foglalt kötelezettségeit bemutató – módszertani útmutatót tett közzé az ajánlatkérő szervezetek részére a Központosított Közbeszerzési Portál Tiszta Jármű felületén (tisztajarmu.kozbeszerzes.gov.hu) a Dokumentumtárban.

Az ügymenetek megkönnyítése érdekében, a Központosított Közbeszerzési Portálon (www.kozbeszerzes.gov.hu) már regisztrációval rendelkezők hozzáférése a Tiszta Jármű felületre áttételre került. Az első belépéskor „Elfelejtett jelszó” igénylésével a felhasználói fiókok és a hozzájuk kapcsolódó intézmények azonnal elérhetővé válnak.

Tájékoztatjuk továbbá a tisztelt Ajánlatkérő szervezeteket, hogy a Korm. rendeletben előírt járműbeszerzési terveket a Korm. rendelet hatálybalépését követő 150. napig, tehát 2023. március 22. napjáig szükséges benyújtani. A Korm. rendelet alapján a folyamatban lévő közbeszerzési eljárások vonatkozásában az 5. § (7) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettség 2023. március 22-től áll fenn.