Tájékoztató az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló 833/2014/EU rendelet módosításáról szóló 2022/576 rendeletről


2022.06.30. 15:32

Tájékoztatjuk a Tisztelt Intézményeket, hogy az Európai Unió Tanácsa 2022. április 8-án elfogadta az Oroszország elleni szankciók kibővítéséről, azaz „az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló 833/2014/EU rendelet módosításáról szóló 2022/576 (2022. április 8.)” Rendeletet (a továbbiakban: Rendelet).

A Rendelet teljes terjedelmében az alábbi linken érhető el:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32022R0576

A Rendelettel összefüggésben a magyarországi közbeszerzésekkel kapcsolatban a Miniszterelnökség közleményt adott ki, melyet a Közbeszerzési Hatóság a honlápján az alábbi linken tett közzé:
https://kozbeszerzes.hu/hirek/a-miniszterelnokseg-kozlemenye-az-orosz-ukran-haboru-miatt-a-kozbeszerzeseket-erinto-unios-szankciokrol/

A Rendelet tilalmat vezet be az Oroszországhoz köthető személyek egyes közbeszerzésekben való részvétele, valamint az azok eredményeként megkötött szerződésekben való részvétel tekintetében, melyet 2022. április 9-től kell alkalmazni.

A Rendeletben foglaltak ellenőrzését Ajánlatkérő köteles elvégezni nyilatkozat bekérésével és annak vizsgálatával.

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Intézményeket, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF), mint a 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében a központosított közbeszerzési eljárás lefolytatására kijelölt beszerző szervezet az általa lefolytatott keretmegállapodásos eljárások és megkötött keretmegállapodások tekintetében a Rendelet szerinti „Az Európai Unió Tanácsának (EU) 2022/576 Rendelete (2022. április 8.) szerinti nyilatkozat” megnevezésű nyilatkozatot az érintettektől bekérte. A KEF a benyújtott nyilatkozatokat a Portálon a keretmegállapodások adatlapján a feltöltött dokumentumok között közzéteszi.

Kérjük a Tisztelt Intézményeket, hogy valamennyi megrendelés és egyedi szerződés teljesítését megelőzően az érintettek tekintetében gondoskodjanak a Rendelet szerinti nyilatkozatok megtételéről.

Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság